Onderlinge Jeugd (afspraken en regels)

by / maandag, 14 april 2014 / Gepubliceerd inJeugdsectie

Hieronder volgende de afspraken en regels die opgesteld zijn door alle jeugdbegeleiders van de onderlinge jeugdwedstrijden.

Wedstrijdregels
– Per wedstrijd is er één wedstrijdleider van de organiserende vereniging. – Van de 6 wedstrijden valt de slechtste wedstrijd af voor het totaalklassement.
– Per wedstrijd worden er 2 proef- en 2 wedstrijdkaarten geschoten.
– Het tellen van de punten gebeurt door de thuisvereniging.
– Opgelegd schieten (staand) alleen met KNSA goedgekeurde steunen met ronde bovenkant, dus het gebruik van emmers, kussens en dergelijke is niet toegestaan.
De nieuwe steunen van Driebergen zijn toegestaan.
– Tijdens de wedstrijd mogen alleen de schutters en hun begeleiders op de baan aanwezig zijn.
– In het jaar dat de schutter 16 wordt, mag door hem/haar alleen nog vrije hand worden geschoten, dus niet meer opgelegd.
– In het jaar dat de schutter 21 wordt, mag door hem/haar niet meer worden meegedaan met de onderlinge jeugdcompetitie.
– Instructeurs blijven achter de schutter staand, niet er naast.
– De verdeling van de banen gebeurt om en om, dus geen schutters van dezelfde vereniging naast elkaar.
– Tijdens schieten mag de begeleider coachen, maar niet de steun vasthouden.
– Het gebruik van MP3 spelers en andere elektronica is niet toegestaan op de baan.
– Bij gelijke stand de tienen en negens tellen.
Wanneer dit wederom gelijk is wordt de winst doormiddel van een barrage besloten.
Hiervoor wordt met een neutraal wapen van de thuisvereniging één proefschot en één wedstrijdschot geschoten.

Disciplines & prijzen
De vier onderstaande disciplines gelden voor de competitie.
– Luchtgeweer knielend, zonder steun, maximaal 2 kussens.
– Luchtgeweer staand vrije hand.
– Luchtgeweer staand opgelegd.
– Luchtpistool.
Pistool opgelegd telt niet mee voor de competitie, maar mag op wedstrijden wel geschoten worden.
Alleen de eerste plek per wedstrijd per discipline krijgt een prijs. Dit geldt niet voor de opgelegd pistoolschutters, deze krijgen de eindbarbecue een prijs.
– De eerste drie schutters per discipline volgens het totaalklassement krijgen een prijs; dit is altijd een beker.

Wie zorgt er voor de prijzen?
De organiserende vereniging zorgt voor de prijzen.
Op de bekers verschijnt de tekst: “Onderlinge jeugdcompetitie”

Wedstrijdleider
Per wedstrijdavond is er één wedstrijdleider aanwezig van de organiserende vereniging. Belangrijk is dat deze persoon op de hoogte is van het wedstrijd regelement.
Taken zijn:
– Drukte op de baan beperken. Denk aan ouders begeleiders en schutters – Zorgen dat de banen bezet blijven
– Zorgt dat de schutters zich kunnen concentreren.
– Instructeurs blijven achter de schutter

Alcoholgebruik
– Pas wanneer de jonge schutters onder de 18 jaar naar huis zijn, kan de tap open. Daarvóór dus GEEN alcohol.
– Begeleiders houden het alcoholgebruik in de gaten.
– De barman is verantwoordelijk
– Voor al het overige zijn de wettelijke voorschriften van toepassing.

Openingswoord wedstrijd
Bij de opening van elke wedstrijd worden er een aantal regels genoemd.
– Het voorstellen van de wedstrijdleider, alsmede zijn taken
– Korte regels voor op de schietbaan
– Aan de schutters melden dat er geschoten wordt, zodra er een baan vrij is. Er wordt door de schutter niet meer gewacht tot er meerdere banen leeg zijn.
– Regels rondom alcohol gebruik

De steun
Opgelegd schieten (staand) alleen met KNSA goedgekeurde steunen, dus het gebruik van Kleine steunen die op de baan gezet worden, emmers, kussens en dergelijke is niet toegestaan. Sv Driebergen heeft steunen laten ontwikkelen, deze steun is op iedere wedstrijd toegestaan.

Extra training
Driebergen heeft aangegeven om extra trainingen te organiseren om het niveau van de betere schutters te verhogen. Meer informatie volgt via de mail.